Gastspreker
Kees Klomp
Over betekenisvol ondernemen
Gastspreker
Joost Bekenkamp
Over de verduurzaming binnen de NS
Circulaire inspiratie
Een kijkje achter de schermen bij OPNIEUW!
Tijdens hét circulaire event van 2023 worden er verschillende lezingen gehouden omtrent het belang van circulariteit en duurzaamheid. Ook zijn Joost Bekenkamp en Kees Klomp aanwezig als gastsprekers.
Daarnaast is er ook de mogelijkheid om je aan te sluiten bij één van de rondleidingen langs onze circulaire productieafdelingen.
Kees Klomp
Kees Klomp is een veelzijdige persoonlijkheid die actief is als ondernemer, adviseur, TEDx-spreker, auteur en lector. Hij staat bekend als een vooraanstaande aanjager van de Betekeniseconomie en heeft zijn leven gewijd aan het verkennen en bevorderen van dit concept. Met zijn diepgaande inzichten en inspirerende ideeën heeft hij meerdere boeken geschreven die dienen als richtinggevende gidsen voor degenen die streven naar een meer duurzame en betekenisvolle benadering van zakendoen.
Naast zijn schrijfwerk heeft Kees Klomp zijn visie ook gedeeld als spreker op diverse podia, waaronder TEDx-evenementen, waar hij met passie en overtuiging mensen weet te enthousiasmeren. Bovendien heeft hij een rol als lector vervuld, waarbij hij een brug heeft geslagen tussen academisch onderzoek en de praktijk, en studenten en professionals heeft begeleid om een positieve impact te maken in hun zakelijke en maatschappelijke context.
Met zijn brede ervaring en gedrevenheid heeft Kees Klomp zich gepositioneerd als een thought leader en voorvechter van positieve verandering in de economie, en hij blijft anderen inspireren om de Betekeniseconomie te omarmen en bij te dragen aan een meer rechtvaardige en duurzame wereld.
Joost Bekenkamp
Joost Bekenkamp, de programmamanager Duurzaam Ondernemen bij de NS, speelt een cruciale rol in het ontwikkelen en implementeren van duurzaamheidsstrategieën binnen het bedrijf, met speciale aandacht voor circulair werken. Onder zijn leiding koestert de NS de materialen en streeft ze naar efficiënt onderhoud, reparatie en levensduurverlenging.
Een indrukwekkend voorbeeld van deze inzet is te vinden in de modernisering van alle dubbeldekstreinen van het type VIRM na ongeveer 20 jaar dienst. Hierbij is maar liefst 86% van de onderdelen opgeknapt en hergebruikt in de treinen, terwijl 13% een tweede leven krijgt elders. Dit resulteert in een indrukwekkende hergebruikspercentage van 99% van de materialen, waardoor maar liefst 40 miljoen kilo waardevolle materialen circuleren in de kringloop.
Joost Bekenkamp heeft de NS gepositioneerd als een toonaangevend bedrijf op het gebied van duurzaamheid en circulaire bedrijfspraktijken in de transportsector. Zijn inzichten en aanpak zijn inspirerend voor andere organisaties die streven naar een meer duurzame en circulaire economie.
klussen of verbouwen?
Tijdens deze lezing beantwoorden we de vraag of verduurzamen bestaat uit een hele reeks klussen of dat het toch meer weg heeft van een verbouwing. En wat is verduurzamen eigenlijk? Is dat de keuze voor zonnepanelen op het dak of moet het hele businessmodel op de schop?
Tijdens deze lezing wordt ervaring gedeeld over circulair inkopen. Wat zijn de uitdagingen? Hoe verloopt het proces? Circulair inkopen begint bij bewustwording. Tijdens deze lezing zoomen we hier op in.
FJILD heeft verschillende producten ontwikkeld uit reststromen die boeren anders weggooien. Zo werkt FJILD samen met verschillende boeren en overige stakeholders om zo op een duurzame manier voedsel aan de man te brengen. Daarnaast zullen de boeren ook nog geld verdienen aan wat normaal hun afvalstromen zouden zijn.
Omdat koffie heerlijk is, maar de koffiemarkt absoluut nog niet: daarom GUZO! Ethiopië is het land waar koffie is uitgevonden én daarnaast het land waar ‘s werelds lekkerste koffie vandaan komt. Je zou verwachten dat dit leidt tot grote welvaart in Ethiopië, maar helaas valt dat vies tegen.
De reden is simpel: in de koffiewereld wordt het geld verdiend bij het branden en verpakken. Dat gebeurt in het rijke westen door grote machines. Dit deugt niet, dus doen wij het anders.
refurbished bureaustoel!